Didem Seymen – İstanbul’daki Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi çok büyük bir nüfusa hitap eden, günde 25 bin hastanın giriş-çıkış yaptığı 134 yoğun bakım yatağı bulunan tam teşekküllü bir eğitim-araştırma hastanesi. Hastanenin bir özelliği de İstanbul’da inme merkezi bulunan 5 devlet hastanesinden biri olması. İnme geçiren hastaya ilk 6 saat içerisinde müdahale edilmesi son derece hayati öneme sahip, 24 saat içerisinde müdahale edilmezse de geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Sultangazi Haseki’deki hekimler, yoğun bakım hemşireleri, inme için eğitilmiş özel hemşireler ve teknisyenlerle birlikte tam 50 kişilik ekip bu alanda canla başla çalışıyor.
15 dakikayı geçmiyor
İnme geçiren hastanın her bir saatte 6000 beyin hücresinin öldüğünü belirten Sultangazi Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu ve Nöroloji Uzmanı Dr. Zülfikar Memiş (36), inme vakalarında zamanla yarışı Milliyet’e anlattı:
“İnme Merkezi’miz 2022 yılında açıldı. Girişimsel Radyoloji Bölüm Sorumlusu Uzman Dr. Adem Topçu ile birlikte ayın 30 gününü 2’ye bölerek 7/24 çalışacak şekilde ekipler oluşturduk. 15 gün ben, 15 gün Adem Hocam 7/24 hastanedeyiz. Üç ayrı anjiyo cihazımız var. Günlük hasta başvuru sayınız ortalama 7. Bunlardan acilden ambulansla gelen ve ayaktan nörolojik kanama tanısı alıp gelenler mevcut. Aylık ortalama 20-30 arasında bir işlemimiz oluyor. Sadece bu bölgeden değil diğer inme merkezi olmayan hastanelerden de hastalarımız oluyor. Biz merkezimizde ekiplerimiz ile en zor vakalarda dahi, 10 yaşındaki bir çocuktan tutun da 100 yaşındaki bir büyüğümüze kadar damarlarını açma işlemi yapıyoruz. 112 ambulans hastaları bize getirmeden WhatsApp’tan raporları geliyor. Bütün bilgileri, tomografi görüntüleri acil hekimine veriliyor. Hastalarımızı kapıda karşılayarak vakit kaybetmeden hemen filmini çekiyoruz, 15. dakikada ne işlem yapacağımıza karar veriyoruz. 10 dakika içerisinde de genellikle anjiyo ünitesine alıyoruz. Burada hazır bir ekibimiz var. Sadece inme vakaları yapmak üzere eğittiğimiz hemşirelerimiz var. Biz hekimler buraya ortalama 10-15 dakika mesafede oturuyoruz. Adem Hoca da ben de 15-20 dakika içerisinde vakalarımızı işleme alıyoruz.”
Biz burada bir girişimsel nöroradyoloji alanında yapılabilecek her şeyi yapıyoruz. Yapamayacağımız herhangi bir işlem yok. Zorlu vakalarda da çeşitli, farklı kataterler kullanarak çalışıyoruz. Bu işlemler yapılmazsa hasta ya vefat eder ya da kaderine terk edilirse de beyni besleyen büyük damar tıkanır ve bu çok büyük bir alanı suladığı için beyin şişer. Eskiden öğrenciliğim zamanında inme hastaları geldiğinde, hastaya bir şeyler yapılır gönderilirdi.”
Günde 25 bin kişi…
Sultangazi Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mine Gürsaç Çelik, günde 3000 hastanın acil servisten başvurduğunu belirterek, şunları dedi:
“Günde 11-12 bin hasta polikliniklere başvuruyor. 710 yatan hastayı da düşündüğümüzde günde 25 bin kişinin giriş-çıkış yaptığı bir hastaneyiz. Yoğun bakım yatak sayımız 134. İnme merkezi, obezite merkezi, 80 yaş üstü hastalara hizmet veren klinikler, ameliyatlardan 20 gün önce hastaları hazırlayan ekipler, Fatih bölgesinde günde 7000 hastaya evde bakım hizmeti veren 35 ekibin hepsi Haseki Hastanesi birimleri.”
Bunları yapmayın
Sultangazi Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu ve Nöroloji Uzmanı Dr. Zülfikar Memiş, inme geçiren hastaya nasıl müdahale edilmesi ve nelerin yapılmaması gerektiği ile ilgili hasta yakınlarını uyardı:
■ “Hastanın yüzüne su atmayın, aspirin içirmeyin
■ Ambulans çağırın, yakınlarsa hastayı bize getirin.
■ İlk 6 saat, özellikle ilk 24 saat hayati öneme sahip.
■ Aileler bu bilince sahip olsunlar, bizim ilk 6 saatimizin 4 saatini böyle işlemlerle ya da hastane hastane gezerek geçirmeyin. Hastayı yaşatmaya, felç kalmasını önlemeye zamanımız olsun.”
GÜNDEM
06 Ekim 2024SPOR
06 Ekim 2024GÜNDEM
06 Ekim 2024SPOR
06 Ekim 2024SPOR
06 Ekim 2024GÜNDEM
06 Ekim 2024GÜNDEM
06 Ekim 2024